Neutral other match played on 11 April 2021.
Kicked off at 8:00 AM

Perlawanan terakhir buat KPJ Penang FC sebelum berhenti bagi menyambut bulan Ramadhan namun ini adalah pertama kali KPJ Penang FC bermain di padang baru Kopa Arena USM dan juga bermain buat pertama kali di waktu pagi.

Percaturan formasi antara Alpha dan Omega juga mempunyai banyak perbezaan dengan Alpha menampilkan trio penyerang Allix, Renu dan juga Ti. Manakala, Omega mempertaruhkan Sam sebagai penyerang tunggal tetapi meletakkan lima orang dibarisan pertengahan. Omega juga buat pertama kali pada tahun ini menampilkan jurulatih pasukan Jason Wong sebagai pemain di bahagian tengah.

Sepak mula bermula dengan Omega cuba menyesuaikan diri dengan corak permainan sebelum memulakan serangan. Namun, Alpha terlebih dulu mencuri bola untuk mengatur serangan dari kiri dan kanan Omega. Salah satu percubaan oleh Ayen yang deras namun tidak menepati sasaran. Pada waktu ini, jelas Alpha menampilkan pelbagai corak serangan. Alpha berjaya memenangi sepakan penjuru dari arah kiri Omega yang diambil oleh Renu. Sepakan Renu akhirnya menghasilkan gol awal buat Alpha apabila sepakan penjurunya menerjah masuk ke gawang Omega melepasi tampann Peijal.

Ketinggalan 1-0 tidak mematahka semangat Omega dengan cuba membuat serangan balas. Penyerang mereka Sam banyak membuat larian deras sambil cuba untuk memperdayakan barisan pertahanan Alpha, Leman dan Ikmar. Satu percubaan dari kiri oleh Azri berjaya mengelirukan Ikmar dan penjaga gol Alpha, Hazwan dan berjaya membuat hantaran pendek ke arah Sam ditengah namun bola itu tertampan. Walaupun begitu, satu sambungan menarik ole Fahmi berjaya dikawalnya dan beliau membuat percubaan dan menghasilkan gol penyamaan buat Omega. Pada kedudukan 1-1 sama terdapat pertukaran diantara pemain Omega dengan Adli dimasukkan menggantikan Jason dan Mujib menggantikan Moss untuk memperkuatkan barisan tengah mereka.

Kedua dua pasukan cuba untuk menyerang namun pada peringkat ini jelas Alpha banyak membuat percubaan berbanding Omega yang kurang membuat serangan ke arah pintu gol Alpha. Namun begitu, hasil tolakan oleh Mujib berjaya dihidu oleh Sam dan membuat larian deras mengelirukan Ikmar dan kemudian menewaskan Hazwan untuk menjaringkan gol kedua buat Omega. Menjelang minit-minit akhir permainan, Ikmar dan Leman memperkemaskan permainan mereka bagi meghalang Omega mencari gol ketiga. Kedudukan kekal sehingga tamat separuh masa pertama.

Separuh masa kedua bermula dengan beberapa pertukaran. Untuk Alpha, Iman dibawa masuk menggantikan Ikmar dan Jason menggantikan Afy. Sepak mula bermula dengan Alpha bermula garang menerusi bebrapa percubaan. Usaha mereka tidak si-sia dan berjaya mendapatkan sepakan penjuru yang diambil oleh Allix. Sepakannya ke arah gawang Omega membuatkan keadaan kucar kacir. Bola mendapat sentuhan melalui tandukan Hazrin yang kemudiannya disambut oleh Wan Cho yang menunggu. Wan Cho meledakkan satu gol cantik dari jarak jauh menewaskan Faizal buat kali kedua.

Terdapat beberapa pertukaran berlaku oleh Omega dengan Pauzi dibawa masuk menggantikan Subki di bahagian pertahanan. Omega cuba membuat serang balaw namun tiada apa-apa terhasil. Barisanpertahanan Alpha lebih berdisiplin dalam mengekang kemaraan serangan-serangan dari Omega. Beberapa pertukaran berlaku dengan melibatkan Najmi dibawa masuk menggantikan Pauzi untuk Omega dan Afy dibawa masuk menggantikan Ayen. Pada separuh masa kedua ini, lebih menekan mental dan fizikal pemain apabila cuaca lebih panas dan terik memaksa beberapa pemain membuat pertukaran. Atas faktor ini juga, tiada penambahan jaringan dari kedua-dua pasukan menuju akhir minit separuh masa kedua. Pertukaran terakhir dari Alpha dengan Ikmar dibawa masuk menggantikan Nuri. Separuh masa kedua berakhir dengan 2-2.

Separuh masa ketiga dan yang terakhir sekali lagi pertukaran dilakukan dengan Peijal akan bermain di posisi asalnya bek tengah namun beliau akan bermain bersama Alpha menggantikan Shukri. Penjaga gol Omega diambil alih oleh Pauzi. Menuju ke separuh masa terakhir ini, Omega memulakan serangan dengan larian oleh Sam menuju ke arah gawang Alpha. Terdapat perebutan bola diantara penjaga gol Alpha, Hazwan dan Sam. Namun, Hazwan mengalami kecederaan yang serius di tangan kanannya akibat perebeutan itu memaksa beliau keluar dan digantikan oleh 'bidan terjun' Leman sebagai penjaga gol. Permainan disambung dan kedua-dua pasukan saling menyerang satu sama lain. Alpha mendapat satu sepakan percuma akibat kesilapan pemain tengah Omega, Azri terkena tangan pada bola.

Allix mengambil tanggungjawab untuk menyempurnakan sepakan percuma. Percubaan Allix menepati sasaran apabila sepakan beliau menerjah masuk ke gawang Omega menewaskan Pauzi. Dengan gol itu, Alpha kini di depan dengan 3-2. Situasi cemas terjadi apabila pemain tengah Adli mengalami kecederaa di bahagian lutut memaksanya dibawa keluar. Tempatnya digantikan dengan Shukri. Menjelang minit-minit akhir perlawanan, Omega dihadiahkan sepakan penalti akibat terjahan kasar terhadap Sam oleh Peijal. Peijal juga dilyangkan kad kuning oleh pengadil. Sam berjaya menyempurnakan sepakan penalti dan berjaya menyamakan kedudukan 3-3. Kedudukan tidak berubah sehingga wisel penamat ditiupkan.

Satu perlawanan yang menarik dan bersemangat dimainkan oleh kedua-dua pasukan. Terdapat beberapa faktor yang menjadi kayu ukur terhadap permainan. Antaranya permukaan padang yang sangat baik membolehkan pemain bermain dengan baik dan mengikut perancangan yang telah direncanakan. Cuaca yang terik serta padang yang luas menjadikan permainan ini telah mengerahkan keringat setiap pemain dan menguji tahap stamina setiap pemain. Walaubagaimanapun, satu permainan yang baik dan berharap semangat dan momentum pasukan dapat dikekalkan sehinggan pasukan berkumpul semula selepas bulan Ramadhan nanti.

Featured Match Reports

Are you looking for something ? Search the TeamStats directory...

Team management made easy

Football team organiser? TeamStats is the ultimate football coach app, providing powerful all-in-one software to grassroots football teams around the world.

Learn more
Used around the world by clubs and teams from:
  • The FA Logo - English Football Association
  • Northern Ireland FA Logo
  • Scottish FA logo
  • United States Soccer Logo
  • Welsh FA Logo
  • Eire Football Association Logo
  • Czech Republic Football Association Logo
  • Singapore Football Association Logo
  • Australia FFA logo - Football Federation Australia